mossen-30

Homenatge a mossèn Josep Dalmau en el seu 90 aniversari

El diumenge 6 de novembre de 2016 s’ha celebrat al Santuari de l’Ecologia del Castell de Gallifa el 90 aniversari de mossèn Dalmau. Unes tres-centes persones l’han acompanyat en la commemoració d’una llarga vida al servei de l’Església i Catalunya. Tot i que mossèn Dalmau –avui rector emèrit de Gallifa– ha arribat procedent de l’hospital a conseqüència d’uns problemes de salut, ha mostrat la seva energia, alegria i emoció de veure tanta gent congregada a l’entorn d’una de les seves obres més estimades, el Santuari de l’Ecologia del Castell de Gallifa. L’acte l’ha obert el periodista i escriptor Xavier Garcia, que ha glossat la projecció que ha tingut el mossèn en la vida religiosa, política i social de Catalunya i també en els moviments de pau i protesta a Europa.

A continuació s’han llegit fragments de llibres de mossèn Dalmau: Distensions cristiano-marxistes (1967), La fe, a debat (1971), Catalunya i l’Església en el banquet dels acusats (el TOP a porta tancada) (1980), i finalment Catalunya segrestada (1993). Les lectures s’han intercalat amb cançons com El cant del poble (lletra de Josep M. de Segarra i música d’Anselm Clavé i Amadeu Vives), i Pregària (en la versió de Josep M. Espinàs sobre lletra de Francis Jammes i música de Georges Brassens). Finalment el públic ha participat en una VENTADA, a l’estil de les onades del camp del Barça, al ritme de la cançó de Lluís Llach Viatge a Ítaca.

La celebració ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el diputat de Junts pel Sí, Germà Bel; el director general d’Afers Religiosos, de la Generalitat, Enric Vendrell; l’alcalde de Sant Feliu de Codines, Pere Pladevall; l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i la seva esposa Marta; l’activista per la pau Arcadi Oliveres; el director de teatre Ignasi Roda; el rector de Sant Feliu de Codines, mossèn Martín, nomenat també rector de la parròquia de Gallifa; l’escriptor Josep Poca; l’actor Pep Parés; el primer objector de consciència del servei militar per motius polítics durant el franquisme, Pepe Beunza; l’editor Josep M. Orteu, etc.

Ha destacat l’absència total de l’ajuntament de Gallifa, no solament en la persona del seu alcalde, Mateu C. de Sobregrau, sinó també dels regidors del seu grup, de Convergència Democràtica de Catalunya, i de la regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya, que no han enviat cap adhesió a la persona de mossèn Dalmau ni han excusat la seva assistència. En conseqüència, les autoritats de la Generalitat i el Parlament de Catalunya no s’han vist subjectes a cap tipus de protocol i s’han barrejat amb la gent, que els ha ofert un digne i càlid acolliment.

En un replà del bosc, dessota l’absis de l’església, s’ha inaugurat una escultura de ferro, de Jaume Rodri, que té dos missatges principals tallats en el metall: en primer pla, la inscripció “a Mn. Dalmau. La llibertat la seva gran aventura”, i al fons l’estelada. Després dels parlaments de l’escultor Jaume Rodri i del conseller de Territori i  Sostenibilitat, Josep Rull, els assistents han cantat Els Segadors, himne nacional de Catalunya.

En un lloc destacat del programa de l’homenatge hi ha una frase que sintetitza el culte a la naturalesa i el valor arquitectònic, religiós i cultural d’un santuari únic al món:

Benvinguts al Santuari de l’Ecologia, una de les obres de mossèn Dalmau que ha de perdurar com a patrimoni material i immaterial de la humanitat.

 

 

 

 

1 comentario

Trackbacks y pingbacks

  1. […] (*) Article escrit per Amàlia Bosch en el seu blog personal.  […]

Escribe tu comentario

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *