foto-amalia-datzira-platane

Amàlia Bosch i Datzira

Amàlia Datzira

Neix el 1948.

Llicenciada en Geografia per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

Llibres publicats

Les primeres inquietuds literàries les orienta cap a la recerca local, en un medi rural que coneix prou bé. Publica: Gallifa, abans i ara (1986) —un estudi exhaustiu de la història i la geografia del municipi—, i Persones de Gallifa. Art, guerra i pagesia (2000) —una incursió en la vida del ceramista Josep Llorens Artigas i en els esdeveniments polítics que tenen lloc durant la guerra civil del 1936-1939.

Fora de l’àmbit local publica Els ateneus de Catalunya 1854-1990 (1991), per encàrrec de la Federació d’Ateneus de Catalunya. Constitueix una primera visió global del fenomen dels ateneus i, en general, del teixit associatiu català, com a vertebradors de la societat civil catalana en una època determinant per a la història de Catalunya, com ho és el pas d’un país agrícola i artesanal a un país amb una pròspera indústria capitalista.

Coautora del llibre A Mossèn Josep Dalmau. D’un home, d’un temps, d’un país.Edicions de la Magrana, Barcelona, 1997.

Amb el nom d’Amàlia Datzira publica la seva primera novel·la, El fill de l’explorador. L’aventura d’una mare soltera als anys setanta (2006). Tot jugant amb la complicitat de mare i fill, elabora un diari secret en el qual vehicula enfora sentiments d’estimació i tendresa, sense descuidar la ràbia davant determinades injustícies i soledats.

Premis

Obté el Primer Premi de prosa del I Certamen Literari “La Pinya” 1992, atorgat per la revista La Pinya, de Sant Feliu de Codines, amb el títol “Viatge a la ciutat dels sants”.

Col·laboracions en diaris i revistes

  • Corresponsal a Gallifa dels diaris Avui, Tele/Exprés i El Correo Catalán entre els anys 1970 i 1982.
  • Membre de l’equip de redacció de la revista El Carretó, de Gallifa, entre els anys 1963 i 1973.
  • Membre de l’equip de redacció de la revista La Llista Blava, de Gallifa, del 1988 al 2002.
  • Membre de l’equip de redacció de la revista La Pinya, de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental), del 1987 al 2003. Responsable de la secció “Pobles de Bertí”.