1. Josep Tarradellas Gallifa 26.03.1978

El president Tarradellas en visita oficial a Gallifa el 26 de març de 1978

El president JOSEP TARRADELLAS fa una visita a Gallifa el 26 de març de 1978, dia de Pasqua. La recepció del molt honorable té lloc a l’era de la Rectoria, on hi arriba acompanyat de la seva esposa, M. Antònia Macià, i de membres de la seguretat. Una gran pancarta li dona la benvinguda. A la part baixa del campanar també es veu la senyera i l’escut de la Generalitat. Des de la guerra civil aquests símbols no s’havien pogut mostrar lliurement.

 

El 1975 va morir el general Franco, el 1977 va tornar Tarradellas, el 1978 es va aprovar la Constitució Espanyola i el 1979 l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (naturalment retallat prèviament per les Corts de Madrid, igual com l’Estatut del 1932), i el 1980 es va constituir el Parlament de Catalunya. Unes dates que no podem oblidar.

 

Els artífex –que jo recordi—de la vinguda del president Tarradellas a Gallifa van ser mossèn Josep Dalmau, rector de Gallifa, i Josep Fornas Martínez, la persona que durant anys va fer d’enllaç entre l’interior (Catalunya) i el president del Govern de la Generalitat a l’exili, a Saint-Martin-le Beau.

 

Després de complimentar els veïns de Gallifa i els assistents vinguts de diversos llocs, el president Tarradellas es va desplaçar a la biblioteca que Josep Fornas tenia a Can Ferrer Llegum, al barri de la Sagrera. Aquesta biblioteca aplegava una de les col·leccions més importants de cartells de la Segona República i la Guerra Civil, a part d’un fons bibliogràfic i documental del mateix període històric.

 

Redacto aquesta notícia en motiu de l’entrevista a Montserrat Catalan —secretària de Tarradellas durant la presidència de la Generalitat restaurada, i directora de l’arxiu dipositat al monestir de Poblet—, que he dirigit i produït per al canal on line  República TV (emesa el 04.12.2019 per youtube i twitter).

 

Annex: vídeo de Montserrat Catalan i foto de la rebuda del president Tarradellas. https://www.youtube.com/watch?v=E9pVXzcU_68

0 comentarios

Escribe tu comentario

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *